Historik

Så började det…

Att just jag hamnade i rallysporten är ingen slump. Att växa upp med en pappa och farbror som tillsammans tävlade på elitnivå sätter sina spår. Från 3- års ålder var jag med på stort sett alla rallytävlingar. Tanken på att köra har alltid funnits. Provade på Gokart som 12-åring men trivdes inte riktigt med det. Det som hägrade var ändå rally…

team1

Året 2002 ingick jag i Växjö-baserade Team Itchi Ban, som tävlade i banracing med flertalet olika bilar. Där fick jag som mekaniker och hjälpreda lära mig enormt mycket om hur motorsport på hög nivå fungerar.

teambild

Året därpå var jag med Jimmy Lindström från Södertälje i hans roadracing team, väldigt annorlunda men mycket lärorikt att jobba med motorcyklar.

Hösten 2003 passerades den magiska 16- års gränsen. Till säsongen 2004 stod en VW Golf 2 startklar i garaget!

gulbil

Säsongen 2004:

Debuten blev i Karlshamnsmixen i April, med skylten därbak och pappa i högerstolen. Tävlingen slutade med en tredjeplats! Säsongen rullade på och vi ökade tempot mer och mer… I Roja Rundan noterade vi vår första seger och det hann bli fyra till innan säsongen var över.

k0ngen

2005: Vi fortsatte i Ungdomsrally med den gula golfen, året präglades av kampen med Volvo- ligan bestående av Br Borgström och Zejlon/Anderssson. Det var mer regel än undantag att det var figth in på sista sträckan! En oerhört lärorik tid då vi lärde oss hålla ett jämt men högt tempo. Höglandrallyt blev finalen detta år då med kökort och med noter, tävlingen slutade med en andraplats! Totalt noterades vi för 7 segrar och 6 pallplaceringar. En otroligt rolig säsong, som vi lärde oss fantastiskt mycket under!

sladdenallan

2006: Nu skulle vi prova på vinterrally för första gången! Ja, det kunde inte ha gått bättre! Klasseger i Valtraklassikern och bästa C- förare i Lima. Så var plötsligt B- Licensen klar!
Grussäsongen började lite trevande men i Karlskrona lossnade det rejält! Första tävlingen som Andreas åkte med och det slutade med klasseger.

Det rullade på och vi lyckades bl. a knipa en klasseger i SM- Rallyt Killingen. Året avslutades med sju raka segrar, där ibland en prestigefylld seger i Rejmeknixen. Det skulle också bli det sista ni fick se av den gula golfen… Vi slutade tvåa i DM, men bästa B- förare. Även 3:a i BBRC där vi bara kört halva serien…

Tack alla som gjorde denna framgångsrika tiden med Golfen möjlig!

rejme

2007;

Ny bil. Ett jättekliv från den Golf vi kört tidigare. Efter mycket om och men fick vi den nya bilen tävlingsklar till Limas tävling i Mars. Året började med en tredjeplats totalt i Anderslöv, allt verkade mycket lovande inför året. Men den riktiga farten ville inte infinna sig. Men i takt med att diffar/väghållning sorterades ut allt mer såm kom även farten. Femma i SM i Askersund var ett stort steg för oss, följande helg ledde vi Dackefejden när vi fick bryta. Snöpligt nog ställde man in SM- finalen. Istället luftade vi bilen i BBRC finalen och där noterades min första totalseger!

sladd

2008

Men ett års erfarenhet av bilen ville vi verkligen visa vad vi gick för! Vintersäsongen kantades dock av en hel del småstrul, med både bil å besättning. Sommaren inleddes med ytterligare tekniska problem med diffras och annat. I SSR sprack en slang vilket förpassade oss till en dock godkänd sjätteplats.

img_4822

I den följande SM- tävlingen i Karlskrona blev det dock en snabbt slut med en kraftigt tilltygad bil vilket innebar ett karossbyte. Efter en fantastiskt insats av teamet stod en helt ny bil klar till SM i Hässleholm bara några veckor senare! Så fort den nya bilen “hittade” sina inställningar så kom även farten. Men oturen fortsatte, först efter vi löst ett mysterium med huvudbromscylinder som gäckat oss hela året så kom även placeringarna. 6:a i Marknadsnatta, ledde Silverratten med en snöplig punktering placerades oss som trea. Men ändå ett gott avslut på en väldigt tuff säsong.

img_7431

2009:

Tredje året med Evo IV:an. Vintern inleddes med fina tider i Offerdals tävling, dock brast en kulbult i full hastighet och det slutade i diket.. Efter en bra tävling i Hudiksvall tvingades vi bryta även i Lima med drivknutshaveri. Efter ett sådant facit på vintersäsongen var vi otroligt laddade för grussäsongen. Men oturen fortsatte, bröt på startlinjen i Anderslöv när kardanen brast.. Men sedan släppte det allt mer, 4:a i Kongen. I SSR åkte Jörgen sin första tävling och där presterades sensationellt bra tider men en växelvire satte stopp för färden. Med farten från SSR i kroppen blev vi tvåa i Roja Rundan, och året fortsatte med ytterligare 5 besök på pallen!

img_7795

Lagom till finalen i SSRC hade vi vår nya bil premiär, trea i finalen och en total andraplats i Marknadsnatta var en otroligt skön avslutning på säsongen! Nia i Supercupen bland alla 4-wd i Sverige var en framgång för teamet.

img_7526

2010 En ny epok i Jonasson Motorsport, för första gången skulle vi åka en hel SM- serie. Säsongen inleddes bra på vintern, en del tekniska problem sinkade oss på våren. Men lagom till sommaren var vi ordentligt i slag, tvåa i Karlskronapokalen, seger i Dackefejden och tvåa i Kullingstrofén!

Framgångarna fick dock ett abrupt slut med en kullerbytta i Trollhättan, men vi kämpade oss tillbaka och tog en total åttondeplats i SM.

2011

Andra säsongen i SM kände vi oss bättre förberedda än nånsin, inledde säsongen bra i Svenska Rallyt med en femteplats. Årets långtripp till Fäviken norr om Östersund slutade dock med turboproblem. En stor renovering av både motor och transmisson tog mycket hårt på budgeten innan grussäsongen. Vi hade helt enkelt inte råd att tävla så mycket som vi ville. Resultaten blev lidande av detta, en rejält växellådshaveri i Linköping gjorde inte saken bättre. Men med god hjälp av Tomas Weng på Mpart kunde vi få ihop bilen till SM- finalen och slutade tillslut på sjunde plats i Otrimmat 4-wd. Men tanke på förutsättningarna ett mycket bra resultat.

2012:

Efter att vår huvudsponsor bytt ägare avslutades vår mångåriga samarbete. Utan ekonomisk grund att stå på blev SM en omöjlighet. Istället spenderades vintern med att plocka ner bilen i molekyler, blästra karossen och ny färg överallt. Målet blev detta år Sydsvenska Rallycupen. Vi slutade trea i serien men lyckades vinna den stora finalen och prispotten på 15 000kr! Det vi minns bäst från året är dock vårt inhopp i SM- finalen i Köping. Klasseger i Otrimmat 4-wd och femma totalt! Hur stort som helst!

2013: ????